Behan refurbishment: Stage 1 & 2

Behan refurbishment: Stage 1 & 2

Trinity College is mid-way through a significant refurbishment of the Behan residential accommodation building.

Stage 1 of the interior upgrade works was completed in February 2014. These works focused on improving the student bedrooms and corridors. You can see a selection of images of the Stage 1 works here

Stage 2 works will consist of upgrade works to the stairwells, laundries, bathrooms, storage areas, and the terrace .

These works will be undertaken during the 2014/15 summer break, in order to minimise disruption to students.

ECOLOGICAL SUSTAINABLE BUILDING

A number of potential Ecologically Sustainable Development measures have been considered. Key environmental measures adopted for this project include:

  • use of low-VOC paint and other solvent products throughout the refurbishment
  • use of recycled or FSC-certified timber where required; building contractors will recycle more than 80% of construction waste
  • selection of high-efficiency light fittings

AUDIT OF STAGE 2 WORKS

Stairwells:

  • generally brighten the stairwells with new finishes and lighting
  • make stair treads code-compliant, addressing the requirement for contrasting nosing strips and slip resistance, repairing/replacing broken tiles
  • replace existing out-of-production wall tiles with new hard plaster and paint finish
  • investigate the possibility of reinstating the stairwell windows to allow improved day-lighting to the hallways beyond
  • improve the appearance of surface-mounted services conduits
  • close in the under-stair area in the basements.

Laundries:

  • review the laundry areas arrangement
  • introduction of the fixed fold-away ironing boards (with safety timing switch) and supporting hanging joinery
  • improve window design for more secure fit and introduction of top operable pane for ventilation.

Bathrooms:

  • upgrade the fittings and fixtures
  • upgrade the cubicle system
  • introduce better mirror arrangement above basins
  • upgrade the hydraulic piping through the building.

Storage areas:

  • better house the general waste and recycle bins currently in the entry alcoves
  • propose better designed and distributed cleaners’ areas, including storage and cleaners’ sinks
  • investigate better use of the existing cleaners’ rooms
  • introduction of filtered water/ambient temperature water outlets in common areas.

Club room:

  • generally refresh the walls, floors and ceiling.

Terrace:

  • restrict the access of wind-blown leaves to the light-well box gutters
  • new code-compliant balustrade to the terrace edge
  • stair nosing and lighting to the external stairs to the Gourlay Building.